Artikel: Veckomeny för barnfamilj v 41
Veckomeny för barnfamilj v 41
Nästa veckas meny - var så god! Inget särskilt tema för veckan, men om det är något liggande i kyl eller frys så brukar jag alltid försöka inkludera det i menyn. Den här veckan blev det spätta. Som en bonus kommer jag dessutom dela med mig av ett väldigt bra recept på kalljästa frallor som är jättegoda till frukost (eller soppan!) med ingredienser som du har full koll på. Så får man känna sig extremt huslig med minimal insats :)
Veckans meny
MÅNDAG. Pasta pesto med grönsaksstavar (4 port)
Tid: under 30 min. Bild och recept från Ica.
Pesto är alltid gott och hemlagat är extra trevligt. Jag har inte gjort den med solrosfrön tidigare men har massor hemma, så det får det bli den här gången. Ganska säker på att alla kommer att äta, men man kan aldrig veta med 8-åringen. Alternativet blir något så spännande som pasta med ketchup och ost. Vi har f ö sedan något år tillbaka enbart haft Felix sockerfria ketchup hemma. Till en början tyckte barnen att den var blä, men nu gillar vi den allihop. Det är en vanesak, det där med socker, och där man kan utesluta det gör jag det gärna.
Vad tyckte vi? Rätten blev jättebra, men vi lyckades såklart pricka den enda dagen det var pasta pesto även i skolan. Inte glada miner när skolkillarna kom hem. Det åts dock ändå, men omdömet kändes lite färgat av upprepningen. Jag tycker att den här rätten är klockren som vardagsmiddag - snabbt, enkelt och gott.
INGREDIENSER:
- 1-2 st vitlöksklyftor
- 1 kruka basilika
- 1 dl färskriven parmesan eller annan lagrad ost (t ex västerbotten eller svecia)
- 0,75 dl valnötter, pinjenötter eller solrosfrön
- 1 krm salt
- 1 dl olivolja, solrosolja eller rapsolja
- 1-2 msk vatten
- svartpeppar
- spagetti eller tagliatelle
GÖR SÅHÄR:
Skala vitlöksklyftorna. Repa bladen från basilikan. Riv osten.
Lägg vitlök, basilika, ost, nötter och salt i en matberedare. Kör tills allt är finfördelat. Allt kan också hackas fint med kniv (men det tar lite längre tid). Tillsätt oljan, lite i taget, under omrörning eller medan maskinen är på. Rör i vattnet. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mer salt.
Koka pastan och blanda med peston. Servera med grönsaksstavar. Klart!
Till servering: Toppa gärna med lite riven parmesanost.
TISDAG. Panerad spätta med potatis, kall sås och ärtor (4 port)
Tid: ca 30 min. Recept och bild från Ingmarapp
Klassiker som går snabbt och som de flesta tycker om, barn som vuxna. Lite kladdigt med själva paneringen, men ett tips är att använda en av händerna till ägget och den andra till paneringarna. Den kalla såsen har jag gjort med saltgurka tidigare och den blir såå god. Jag gissar att den blir snäppet barnvänligare med smörgåsgurka och garanterat också väldigt god.
Vad tyckte vi? Alla åt med god aptit, inga sura miner! Paneringen är rätt jobbig tycker jag, men det är det värt. Såsen blev riktigt bra, bara vår 2-åring som inte äter sås som ratade den. Perfekt vardagsmiddag, hade varit ännu bättre om man slapp kladdet med penering.
- 500 g spätta
- ca 0,5 dl mjöl (fyll på med mer om det inte räcker)
- ca 3 dl panko
- 1 ägg
- 2 msk mjölk
- Olja
- Potatis
Sås:
- 2 dl grekisk yoghurt
- 0,5 dl finhackad smörgåsgurka (eller saltgurka för lite mer vuxen smak)
- 2 msk majonnäs
- 1 krm salt
- ev citron
GÖR SÅHÄR:
Se till att fiskfiléerna är tinade. Om inte det är gjort så lägg i en påse och förslut, sedan i en bunke med kallt vatten. Torka av och salta den tinade fisken och låt ligga medan du förbereder resten.
Koka valfri potatis i lättsaltat vatten och koka ärtor enligt anvisning.
Såsen: Hacka smörgåsgurka & blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och ev citron.
Ta fram 3 stora tallrikar eller skålar. En med mjöl, en med panko och en där du vispar ihop ägg och mjölk med en gaffel. Vänd filéerna först i mjölet, sedan i ägget och sist i tallriken med panko. Värm upp olja i en stor stekpanna. Stek fiskfiléerna tills båda sidor fått fin färg (det brukar vara tillräckligt för att fisken ska vara tillagad).
ONSDAG. Kycklingburgare med gurka och mangoyoghurt (4 port)
Tid: under 45 min. Recept och bild från Ica.
Kul med ett recept där färsen är lite kryddad och smaker som jag tror går hem hos våra barn. Jag försöker minimera vardagsstressen genom att förbereda följande kvällen innan: kycklingfärsen i en bunke med lock, mangoyoghurten och hackad salladslök i tätförslutna burkar i kylen.
Vad tyckte vi? Bästa rätten denna vecka, alla älskade! Grymt goda burgare och väldigt enkel att göra (om man förbereder kycklingfärs och mangoyoghurt). Rekommenderas verkligen!
INGREDIENSER:
Burgarna:
-
2 salladslökar
-
ca 2/3 citron (rivet skal och 2 tsk saft till 4 port)
-
500 g kycklingfärs
-
1 ägg
-
2,5 msk spiskummin
-
drygt 1 tsk salt
-
1 msk neutral rapsolja
Mangoyoghurt:
-
3 dl grekisk yoghurt
-
2/3 dl mango chutney
-
salt
Till servering:
-
2/3 gurka
-
1/2 kruka färsk mynta
-
2 salladslökar
-
2 tsk olivolja
-
2 tsk svarta sesamfrön
-
4 hamburgerbröd
GÖR SÅHÄR:
Mangoyoghurt: Blanda yoghurt, mango chutney och salt i en skål.
Kycklingburgare: Ansa och skär salladslöken fint. Riv yttersta skalet från citronen och pressa ur saften (ca 2 tsk till 4 port). Blanda färs, ägg, spiskummin, salt, salladslök, citronsaft och -skal till en smet. Forma till 4 platta burgare. Stek burgarna på medelhög värme i oljan i en stekpanna cirka 4 minuter på varje sida eller tills burgarna har en innertemperatur på 72°C. (Kontrollera att de är genomstekta, såklart.)
Servering: Dela gurkan i tre delar och skär i skivor på längden, gärna med en mandolin eller en potatisskalare. Hacka myntan. Ansa och skär salladslöken fint. Blanda gurka, salladslök, mynta, olivolja och sesamfrön. Lägg lite mangoyoghurt på underdelen av bröden och lägg på en burgare. Toppa med gurksalladen och lägg på brödöverdelen.
TORSDAG. Turkisk tomatsoppa med risoni (4 port)
Tid: ca 35-40 min (varav 20-25 min i gryta). Recept och bild från Zeinas Kitchen
Veckans soppa - tomatsoppa med risoni som vi har ätit tidigare, enkla och fina smaker som våra barn tyckte om. Man kan också fylla ut den med mer grönsaker efter tycke och smak (och förstås beroende på hur mottagliga ens barn är).
Vad tyckte vi? Vad hände - vare sig 11-åringen eller 8-åringen tyckte om den här längre 😅 Men 2-åringen åt med god aptit och vi vuxna ger alla tummar upp. Jag rekommenderar ändå den här rätten, förra gången åt alla. Och som sagt, jag tror på att stålsätta sig och fortsätta att servera olika typer av mat även under perioder då det känns som atrt det bara är falukorv som går hem. För sådana går vi i alla fall igenom här hemma.
INGREDIENSER:
- 1 gul lök
- Smör eller olja till stekning
- 400 g krossade tomater
- 1 msk tomatpuré
- 2 tsk paprikapulver
- 2 st grönsaksbuljongtärningar
- 5 dl vatten
- 1,5 dl risoni
- Salt & svartpeppar
- 0,5 dl finhackad persilja
- Ca 0,5 citron (justera syra efter smak)
GÖR SÅHÄR:
Finhacka löken och stek tills den får färg i smör eller olja. Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, paprikapulver och fräs allting i någon minut. Häll över hett vatten och smula i buljong. Koka upp, sänk värmen och låt puttra på medelvärme under lock i ca 20-25 min. Vänd i risoni, smaka av med salt, peppar och låt soppan puttra i ca 5-7 min. Garnera med finhackad persilja, pressa i citron.
Till servering: en skiva bröd (eller varför inte en kalljäst havrefralla? Se recept nedan) och morotsstavar.
BONUS: Kalljästa (superenkla) havrefrallor
Recept och bild från Recept.se
De här frallorna har jag - som inte har en assistent och inte så mycket tid att jag skulle hinna baka bröd som ska jäsa och knådas osv men som älskar doften av nybakt bröd och att veta vad som finns i det vi äter - bakat flera gånger de senaste två veckorna och det är så sjukt enkelt och blir riktigt gott. Jag skippar för enkelhets skull utbakningsmomentet med mjöl och havre och klickar istället ut degen med en slev + händerna i ca 12 delar. Har provat att byta ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix vilket funkade utmärkt. Nästa gång ska jag använda lantbrödsmjöl istället för rent vete.
INGREDIENSER:
- 25 g färsk jäst
- 5 dl kallt vatten
- 2 tsk salt
- 1 msk honung
- 2 msk olja
- 6 dl havregryn
- 5 dl vetemjöl
- havregryn och vetemjöl till utbakning
GÖR SÅHÄR:
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten. Rör tills jästen har löst upp sig. Tillsätt salt, honung, olja och havregryn och rör ihop. Tillsätt vetemjölet och rör ihop till en kladdig deg. Plasta in ordentligt och låt degen jäsa i kylskåpet över natten eller minst 8 timmar.
Sätt ugnen på 225° varmluft. Klä en plåt med bakplåtspapper.
(Mjöla ett bakbord med lite vetemjöl och havregryn och stjälp upp degen. Vänd den så den får havregryn och vetemjöl runt om.) Dela i 10 (jag gör 12) stycken bitar med en degskrapa eller kniv, knåda inte degen.
Lägg ut bullbitarna på plåten och grädda i mitten av ugnen i 15–18 minuter. Ta ut och låt svalna lite innan de serveras ljumna, gärna med ost och marmelad. Frys in så fort de svalnat om du ska spara!
Ja, och sedan har veckan gått och det är återigen dags för tacos. Tänbk att de aldrig tröttnar 😅
Ha en fin vecka!
Lämna en kommentar
Denna webbplats är skyddad av hCaptcha och hCaptchas integritetspolicy . Användarvillkor gäller.