Artikel: Veckomeny för barnfamilj v 42
Veckomeny för barnfamilj v 42
Måndag igen och ni kanske trodde att jag hade glömt - men icke. Här kommer veckans meny! Två vegetariska rätter, varav en soppa. Föregående veckors blogginlägg är nu alla uppdaterade med recensioner, in och kika.
Veckans meny
MÅNDAG. Vegetarisk chiligryta (4 port)
Tid: 15 min. Bild och recept från Coop.
Chili brukar funka hemma bra hos oss, men nu har vi inte haft det på jättelänge - vi har helt enkelt glömt bort rätten. Den här veckan satsar vi på en vegetarisk variant som är snabb och smidig att göra, får se hur den står sig mot de som kräver en lite större insats. Originalreceptet har färsk chili, men jag har bytt ut det mot lite cayennepeppar.
INGREDIENSER:
- 2 gula lökar, strimlade
- 3 vitlöksklyftor, finrivna
- 1 msk olja
- 1 msk mald spiskummin
- 0,5 msk rökt paprikapulver eller chilipulver
- 2 msk tomatpuré
- 1 burk ajvar relish
- 400 g krossade tomater
- 1 burk kidneybönor
- 1 burk stora vita bönor
- 1 tsk salt
- Cayennepeppar
- Nachochips eller bröd till servering
GÖR SÅHÄR:
Strimla lök och riv eller hacka vitlök fint och fräs tillsammans i olja tills löken är mjuk. Tillsätt de torra kryddorna och tomatpuré, stek någon minut till.
Häll i ajvar och krossade tomater och låt småkoka ca 5 min. Skölj bönorna och vänd ner i såsen, låt småkoka 5 min till. Smaka av med salt och cayennepeppar beroende på hur mycket barnen tål. Servera med nachochips eller bröd.
TISDAG. Blomkålssoppa (4 port)
Tid: ca 30 min. Recept och bild från Ica.se
Jag älskar blomkålssoppa och det gjorde jag även som liten. Det här receptet har fått fina betyg och jag hoppas att det ska gå hem.
-
2 schalottenlökar
-
2 msk rapsolja
-
1 litet blomkålshuvud (ca 500 g)
-
1 potatis (ca 100 g)
- 0,5 dl vitt vin eller matlagningsvin alt. lite vitvinsvinäger
-
6 dl vatten
-
2 dl grädde (visp eller mellan)
-
1,5 msk kyckling- eller grönsaksfond
-
1 dl finriven parmesan eller annan lagrad ost
-
salt & svartpeppar
- Till servering: gräslök och bröd
GÖR SÅHÄR:
Skala och skiva löken. Dela och skär blomkålen i små bitar. Skala och skär potatisen i cm-stora bitar.
Fräs lök, blomkål och potatis i olja i en gryta i 2 minuter. Tillsätt vinet eller lite vinäger och låt koka in i ca 1 minut.
Häll i vatten, grädde och fond. Koka i ca 15 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Rör då och då. Mixa sedan soppan snabbt med stavmixer så att den blir slät.
Tillsätt osten och rör tills den har smält. Smaka av med salt och peppar. Servera med gräslök och en bit bröd.
ONSDAG. Laxbiffar med potatismos & haricot verts (4 port)
Tid: 30 min. Recept och bild från Mathem.
Lax är gott och innehåller en massa nyttigheter. En perfekt veckans fisk som inte känns så risky i vår familj. Jag brukar ha lite smält smör på haricots vertsen, det är så gott.
INGREDIENSER:
- 600 g laxfilé
- 1 st ägg
- 0,75 + 2 dl vispgrädde
- 1 st kruka dill
- 1,5 tsk vitvinsvinäger
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 50 g smör
- 150 g haricots verts
- 800 g mandelpotatis
GÖR SÅHÄR:
Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten.
Skär laxfilén i mindre bitar. Mixa laxen i en matberedare tillsammans med ägget. Tillsätt 0.75 dl grädde lite i taget medan du mixar. Mixa till en slät färs. Lägg laxfärsen i en skål och tillsätt finhackad dill, vitvinsvinäger, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar.
Forma ca 8-10 laxbiffar och stek dem i smör i en varm panna i ca 4-5 min/sida.
Sila av potatisvattnet och pressa potatisen genom en potatispress. Tillsätt smör och ca 2 dl grädde till potatisen. Vispa samman till ett mos. Smaka av moset med salt och peppar.
Koka haricots vertsen i saltat vatten i ca 2 min. Sila av vattnet och tillsätt en nypa salt till bönorna.
Servera laxbiffarna med mandelpotatismos och haricots verts.
TORSDAG. Parmesankyckling med ris (4 port)
Tid: ca 40 min (varav 25-30 min i ugnen). Recept och bild från Tasteline
Veckans fågel! Kyckling gratinerad med parmesan - det kan ju inte bli fel? Den som lever får se...
INGREDIENSER:
- 600 g minutkycklingfilé (eller vanlig filé tvärskuren)
- 1 msk olja
- 150 g parmesan
- 2-3 dl crème fraiche
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- Ris (eller annat gryn) för 4 personer
- Grönsaksstavar
GÖR SÅHÄR:
Börja med att koka riset och sätta ugnen på 200°c.
Salta och peppra kycklingfiléerna och bryn hastigt på båda sidor i hög värme i lite olja. Lägg sedan över dem i en ugnsfast form.
Riv parmesanosten och blanda med crème fraiche i en bunke. Pressa i vitlök och tillsätt salt och svartpeppar. Häll ostblandningen över kycklingen och sätt in i ugnen ca 25-30 min.
Servera med riset (eller valfritt gryn) och grönsaksstavar.
x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x
Ja, och sedan är det fredag & såklart taco fiesta :) Ha en fin vecka & bon appetit!
Lämna en kommentar
Denna webbplats är skyddad av hCaptcha och hCaptchas integritetspolicy . Användarvillkor gäller.