Hoppa till innehållet

Varukorg

Din varukorg är tom

Artikel: Veckomeny för barnfamilj v 40

Veckomeny för barnfamilj v 40

Veckomeny för barnfamilj v 40

Lite sent på det, men här kommer äntligen veckans meny! Temat för vecka 40 är "ta-vad-vi-har-i-kyl-och-frys" eftersom det behövs här hemma. Glöm inte att kolla föregående veckas blogginlägg för recensioner på alla rätter! Så gör vi varje vecka.

Veckans meny

Blodkorv med lingon

Bild från dietistgrevinnan.se

MÅNDAG. Blodkorv med lingonsylt och rårivna morötter (4 port)

Tid: ca 20 min.

Ja, här behövs inget recept, rubriken innehåller allt som behövs. Jag älskade blodpudding när jag var liten, men eftersom alla andra tyckte att det var sååå äckligt att äta blod (...) så vågade jag inte säga det. Jag valde alltså potatisbullarna, som alltid fanns som alternativ, i skolbespisningen medan jag kastade längtande blickar efter de svarta halvmåneformade skivorna. Men det är bra mat och våra barn tycker att det är gott! Den här veckan kör jag blodkorv från Per i Viken eftersom vi har den i kylen. De rårivna morötterna och lingonsylten som tillbehör tyclker jag är ett måste. Jag har sett att flera även serverar keso och bacon till och riven vit- eller rödkål istället för morötter (se den eleganta bilden ovan, så kommer det inte riktigt att se ut hemma hos oss). Bara att välja och vraka :)

Bild på kycklinggryta från Jennys Matblogg

TISDAG. Kycklinggryta med ris och grönsaksstavar (4 port)

Tid: ca 20-30 min. Recept och bild från Jennys Matblogg 

Den här kycklinggrytan tror vi på: barnvänlig och snabblagad. Vi serverar med vår go-to: grönsaksstavar, den bästa och enklaste grönsaken för oss som dessutom alltid äts upp. Spontant tycker jag att receptet från Jennys Matblogg verkar innehålla grädde och crème fraiche i överkant precis som laxstroganoffen gjorde förra veckan. Jag kommer nog att dra ned lite och ersätta med vatten. Inte för att jag inte tycker om grädde - jag ÄLSKAR grädde - men det kan faktiskt bli för mkt i den här typen av maträtter. Återkommer när vi har testat.

INGREDIENSER:

  • Ca 600 g kycklinglårfilé (bröstfilé går förstås lika bra)
  • smör till stekning
  • 2,5 dl crème fraiche
  • 2 dl grädde
  • 1,5 msk kinesisk soya
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 msk oxfond
  • 1 msk rödvinbärsgelé/lingonsylt/balsamico
  • salt & peppar

GÖR SÅHÄR:

Koka ris eller annat gryn (quinoa, mathavre, couscous, bulgur). Strimla kycklingen och stek den färdig i smör. Blanda i creme fraiche, fond, grädde, soja, tomatpuré och värm upp. Smaka av med gelé och salt + peppar.

Servera med önskat gryn & grönsaker.

Bild på spenatsoppa i djup tallrik med ägghalvor

Bild från ica.se

ONSDAG. Spenatsoppa med ägghalvor och varma mackor (4 port)

Tid: ca 30 min. Recept Kalle Söderman på Ingmar.app

Helst hade jag haft nässlor istället för spenat, men tyvärr finns inga nässlor i skafferiet hemma. Det blir på to do inför nästa vår, plocka nässlor och frysa in. Men spenatsoppa är inte dåligt det heller - så gott, massor av vitaminer, snabblagat och barnvänligt.

INGREDIENSER:

  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 400 g fryst hackad spenat
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 ägg (eller fler om du vill)
  • Rostbröd + ost
  • Dijonsenap och/eller ketchup

GÖR SÅHÄR:

Skala och hacka löken.

Förbered varma mackor med dijonsenap alt. ketchup och ost efter smak och sätt ugnen på 225 grader. 

Lägg äggen i kallt vatten och låt koka upp, sänk till medelvärme och koka i ca 8 min för att få gulan krämig men inte rinnig eller för torr.

Sätt in de varma mackorna i ugnen och gratinera i ca 10 min. Fräs samtidigt spenat och lök i smör. Tillsätt buljong och grädde och mixa till önskad konsistens. Koka upp och låt koka i 2-3 minuter.

Smaka av med salt och peppar + ev lite riven muskot och servera soppan med halverade ägg och varma mackor.

    Bild på torskrygg med skirat smör, potatis och ärtor

    Bild från mathem

    TORSDAG. Kokt torsk med skirat smör och ägg (4 port)

    Tid: ca 30 min. Recept med inspiration från Mathem

    Gott, rena smaker och enkelt. Pepparroten kan vara svår för barnen men är ett måste för oss vuxna. Jag ångkokar torsken eftersom den blir fastare (och godare) på det sättet. Använder kastrull med ånginsats från ikea, den är grymt bra även för grönsaker (och dumplings 😋).

    INGREDIENSER:

    • 600 g fryst torskrygg
    • 2 st ägg
    • 700 g potatis
    • 100 g smör
    • 100 g pepparrot
    • 150 g sockerärtor
    • 200 g frysta gröna ärtor
    • salt & peppar

    GÖR SÅHÄR:

    Koka potatisen i saltat vatten. Jag kokar alltid med skal, men det är en smaksak.

    Lägg äggen i kallt vatten och koka upp. Koka eller sjud sedan på låg värme i ca 8 min för den (enligt mig) perfekta konsistensen. Låt äggen ligga i kallt vatten när de är klara så svalnar de snabbare & blir enkla att skala.

    Salta och peppra torskryggfiléerna och låt ligga på en skärbräda i ca 10 min.

    Koka upp vatten i en stor kastrull, lägg torskfileerna i ånginsatsen, på med lock och sänk temperaturen så att vattnet endast småkokar/sjuder. De brukar bli klara på cirka 8 min, men håll koll så att de inte blir överkokta! Lägg de färdiga fileerna på ett fat och täck med folie så att de håller värmen.

    Smält smöret i en liten kastrull. Skala pepparroten och riv den på ett rivjärn. Skala och grovhacka äggen.

    Dela sockerärtorna på längden. Sjud tillsammans med frysta gröna ärtor i vatten i en kastrull på spisen ca 1 min. Sila av vattnet.

    Toppa fisken med hackat ägg, riven pepparrot och ringla över skirat smör. Servera med kokt potatis och grönsaker.

    Sedan är det fredag igen och hemma hos oss betyder det: tacos.

    Bon appétit! :)

    Lämna en kommentar

    Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.

    Alla kommentarer modereras innan de publiceras.

    Read more

    Veckomeny för barnfamilj v 39
    Veckomeny

    Veckomeny för barnfamilj v 39

    Snart ny vecka och planeringen är klar (tack CDR för det:)). Kanske är det nu det händer: alla barnen äter fisk! Vi har i alla fall ett nytt recept som vi ska testa. På veckans meny finns även köt...

    Läs mer
    Veckomeny för barnfamilj v 41

    Veckomeny för barnfamilj v 41

    Inget särskilt tema för veckan, men om vi har något liggande i kyl eller frys så brukar jag förstås alltid försöka inkludera det i menyn. Den här veckan innebar det att det blev spätta. Som en bonu...

    Läs mer