Artikel: Dags att packa bb-väskan? Vi har den ultimata packlistan
Dags att packa bb-väskan? Vi har den ultimata packlistan
Vi har gått igenom mängder av BB-packlistor, läst artiklar i tidningar och på nätet, frågat vänner och bekanta och även pratat med en barnmorska som gett oss sina tre bästa tips (highlightade i listan nedan). Och här är den nu, den ultimata BB-packlistan, som innehåller allt du verkligen behöver och lite till. Det är givetvis högst individuellt vad som i slutändan känns relevant att ha med, men det som vi har inkluderat är sådant som är uppenbart oumbärligt och sådant som de flesta enligt vår research tycker är bra att packa ned i väskan. Dina mer specifika personliga favoriter får självklart också plats.
Om du vill skriva ut och bocka av så finns listan att ladda ned som pdf, med plats för egna kommentarer, längst ned i blogginlägget. Där finns även lite kläder som passar att packa med.
BB-väskan: Det oumbärliga
- ID-kort
- Förlossningsbrev. Journalen är numera digital, men om man har särskilda önskemål som man sammanfattat i ett förlossningsbrev får man ta med det själv.
- Betalkort. För t ex taxi, parkering och mat/fika på sjukhuset.
- Kamera *BARNMORSKANS BÄSTA* Föreviga ditt barns första dagar i livet med en kamera eller mobiltelefonen och glöm inte att filma. Det är ovärderligt att få med alla små ljud från den här speciella stunden. Kolla upp i god tid så att inställningarna för bildkvalitet är rätt och se också till att ha mycket minne ledigt i telefonen. Barnmorskan: “Ha med en kamera istället för mobil så att du kan lägga undan telefonen och vara i stunden.”
- Mobiltelefon, laddare och hörlurar. Fönstret mot omvärlden, bildligt och bokstavligt. Med mobiltelefonen kommer du att meddela världen att du blivit mamma och förmodligen ta de första bilderna på er lilla baby. Även om man ofta har telefonen nära sig kan den faktiskt missas just eftersom den inte går att packa i förväg och det ofta är bråttom när det är dags. En kom-ihåg-lista på insidan av ytterdörren är toppen. Och glöm inte laddare och hörlurar.
PACKA BB-väskan: Till bebis
1. Mjuk filt
Det viktigaste när du väljer filt att packa ned i din BB-väska är att den ska vara mjuk, mjuk och åter mjuk. Gärna ekologisk också eftersom nyfödda bebisar har känslig hud. En bomullsfilt i mjuk jersey eller muslinfilt är perfekt och passar oavsett säsong. Ha filten i sängen hemma innan så luktar den som mamma och pappa - det blir tryggt och ombonat för en ny liten bebis.
2. De första kläderna
Mjuka, mysiga och praktiska plagg är det som gäller den första tiden och som du bör packa i BB-väskan, allra helst ekologiska. Kul om de är fina också såklart, inte minst för fotona som hänger med ett tag. När det gäller storlek så brukar 50 eller 56 vara bra att ha med till BB då de passar de flesta nyfödda bebisar. För en normallång BB-vistelse är följande babygarderob en bra utgångspunkt:
- Två pyjamasar. En sovpåse och en jumpsuit är perfekt. Fördelen med sovpåse är att den underlättar blöjbyten.
- Två omlottbody. Inte sådana som man måste dra över huvudet.
- Två byxor. Mjukisbyxor eller leggings.
- En bomullsmössa.
- Mjuka strumpor. Välj några med lite högre skaft, annars åker de bara av. Polarn & Pyret har en mycket bra variant tycker vi.
3. Babyskydd
Om ni planerar att åka bil eller ta taxi hem från sjukhuset, se till att ha med ett babyskydd. Taxibolagen har sällan bilstolar för nyfödda.
4. BABY NEST
Inte oumbärligt, men väldigt mysigt att bädda med i den stora (ja - allt är relativt) plastlådan på BB. Det blir mer ombonat för en liten bebis. Det finns många bra babynest på marknaden och det rekommenderas att man köper ett istället för att köra DIY, eftersom de hemmagjorda varianterna inte kan säkerhetstestas.
5. NAPP
Det är olika hur man känner kring napp och det är oavsett vilken inställning man har sällan man hinner börja vänja bebisen vid det redan på BB. Om du känner att du vill packa med en till BB, så satsa på den allra minsta storleken.
PACKA BB-VÄSKAN: Till mamman
1. Frukt, godis, mellanmål
*BARNMORSKANS BÄSTA* Det finns säkert en kiosk på sjukhuset, men gör inte misstaget att tänka att det bara är att sticka ner och köpa en påse bilar mellan värkarna. Det kommer inte att hända. Bunkra i förväg alltså. Barnmorskan: “Välj det som du tycker allra bäst om, goda energitillskott kan du inte ha för mycket av.”
2. Hygienartiklar
Ta med en rymlig necessär och ladda upp med tandborste, tandkräm, deo, ansiktstvätt och ansiktskräm. Även schampo, balsam och en tvättcreme anpassad för underlivet till den efterlängtade duschen efteråt. Och flera hårsnoddar om du har långt hår. Läppbalsam (i stiftform!) kan vara bra att ha eftersom läpparna ofta blir torra och fnasiga under förlossningen. Allt oparfymerat eller milt parfymerat eftersom bebisar är känsliga för parfym. En mindre uppsättning smink kan också vara härligt att ha för att fräscha upp sig på vägen hem.
3. Mjuka amningstoppar
Amningsplaggen är obeskrivligt bra och sköna att ha. Skippa snygga BH:ar och satsa på amningstoppar. Ungefär tre stycken är lagom att ta med - det kan läcka en hel del när mjölken rinner till, så det är en god ide att ha ombyten. Eftersom det är svårt att veta storlek i förväg är det bra att satsa på mjuka och tillåtande varianter.
4. Mjuka kläder & kläder för hemfärd
Även om landstingets sjukhusskjortor faktiskt är riktigt mjuka och sköna kan det kännas bra med egna mjukiskläder, särskilt om du av någon anledning blir kvar lite längre. Tänk också igenom vad du vill ha för hemfärden (och gläd dig åt att du inte är gift med Prince William eller Harry:)) - ett set som du klär på dig precis innan hemfärd så att du hinner komma hem innan det är fläckigt igen. Packa det längst ner i BB-väskan, redo att ta upp när det är dags att åka hem. Tänk MJUKT och elastiskt/rymligt.
5. Morgonrock eller kofta
Om förlossningen drar ut på tiden eller du blir kvar ett tag efteråt och enkelt vill kunna amma eller lufta såriga bröstvårtor, är en tunn morgonrock eller mjuk kofta guld värd och känns lite hemma.
6. Stora mjuka gravidtrosor
Engångstrosorna som man får på BB är fantastiska och tillåter att huden andas - men det kan ändå vara skönt att ha med sig egna. Tänkt mjukt och stort (det ska få plats förlossningsbindor) och material som andas. Köp några stycken, för även om du skippar dem på BB till fördel för de du får där så kommer du ändå att få användning för dem hemma sedan.
7. Flipflops eller andra tofflor
Du kommer att behöva gå till restaurangen och till kafferummet efter förlossningen och då kommer du definitivt att vilja ha ett par tofflor. Många brukar dessutom vilja gå fram och tillbaka i korridorerna under värkarbetet. Ett tips är att satsa på ett par som du bara behöver sticka ner foten i och ännu bättre om du även kan ha dem i duschen eftersom du inte alltid får tillgång till egen sådan. Vi rekommenderar tofflor i stil med happy flops. Både vattentåliga och sköna.
8. Vattenflaska
*BARNMORSKANS BÄSTA* Det är helt värdelöst att dricka ur glas när man ligger ner och man vill INTE resa sig i onödan under eller efter en förlossning. Barnmorskan: “Ta med dig din bästa dricka, det är viktigt att dricka under förlossningen och kanske gillar du inte sjukhusets nyponsoppa och saft.”
9. Egen spellista
Många gör en spellista inför förlossningen, antingen med powerkänsla eller avslappnande och skön. Det är svårt att på förhand veta om du kommer att vilja lyssna på någon musik överhuvudtaget, men det skadar inte att förbereda. Jag hade vid min tredje förlossning med mig en bärbar bluetoothhögtalare med bra ljud och en lugn skön lista (det fanns högtalare på förlossningen, men den fungerade inte) . Båda användes och det var underbart.
10. Amningsinlägg
Brösten kommer förmodligen att läcka (eller kanske till och med spruta) när mjölken rinner till, och då kommer du att behöva inlägg för att inte bli blöt om kläderna. Amningsinlägg skyddar mot läckage, transporterar bort fukt och skyddar bh:n mot fläckar om man t ex smort in sig med bröstvårtssalva. Tänk på att byta ofta, annars kan det samlas bakterier.
11. Bröstvårtssalva
De flesta får ömma eller till och med såriga bröstvårtor i början och då kan det vara bra med en skön och läkande kräm. Även om du inte får användning för den redan på BB är det väldigt bra att ha hemma sedan.
Här hittar du packlistan som pdf att skriva ut och bocka av. Bara att sätta igång med packningen - och, det viktigaste:
Lämna en kommentar
Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.