SVENSK DESIGN, TILLVERKNING I PERU
Fair Trade & GOTS-certifierat - snällare, grönare, bättre
2-3 DAGARS LEVERANS INOM SVERIGE
Fri frakt för köp över 499 kr, annars 29 kr
SNABB FRAKT - 2-3 dagar. Gratis vid köp över 499 kr.
Jumpsuit i Ekologisk Pimabomull Cream Pink

Alla har vi nog fått med oss att ekologiskt är bra vid det här laget. Att välja ekologiska livsmedel, till exempel, var inte alls så självklart eller tillgängligt som det är nu, efterfrågan har verkligen stegrat. När det gäller kläder är det inte riktigt lika tydligt och det finns flera stora varumärken som använder sig av begrepp som "organic" och "sustainable" utan att det framgår vad detta faktiskt innebär.

När vi, jag och min syster Tove, startade Coin de Rêve-projektet, hade vi båda små bebisar och älskade, liksom många andra mammor, att shoppa kläder till dem. Jag betraktade mig själv som hyfsat välinformerad och som utgångspunkt kändes det rätt bra bara att jag shoppade kläder som var tillverkade av bomull, en naturlig fiber, och undvek det mest syntetiska.

Jag var medveten om att det fanns olika ekologiska märkningar, men hade rätt dålig koll på vad de faktiskt innebar. Om jag såg ett plagg märkt "organic cotton", "sustainable choice" eller liknande, så visste jag kanske att det inte motsvarade en GOTS-certifiering, men uppfattade det ändå som ungefär samma. Och vad betydde egentligen GOTS...? När man har små barn har man en miljon andra saker att tänka på och inte alltid så mycket tid över för att sätta sig in i detaljerna.

När vi, som ju hade som ett av våra grundkrav att vi ville producera ekologiskt, började scouta fabriker och skaffa oss lite koll på bomullsindustrin så var det en riktig ögonöppnare:

Konventionell bomullsodling är en av de mest förorenande i världen. Åtta av tio pesticider som används är klassade som "moderately to highly hazardous" av WHO. Inom en period av 5-6 år så utvecklar många av skadedjuren immunitet mot de bekämpningsmedel som används och det gör att man måste ta fram ännu mer potenta varianter. Det säger sig själv att detta utgör en risk såväl för de människor som arbetar med produktionen, som för de som bär plaggen. Många av kemikalierna försvinner inte ur plaggen även om de genomgår processer för att renas. Det är ju inte helt sällan man läser om stickkontroller där höga halter av den eller den kemikalien upptäcks i klädesplagg. Här ska man dessutom ha i åtanke att många av de kemikalier som är förbjudna idag inte var förbjudna för 10 år sedan - hur kommer det att vara om ytterligare 10 år? 

Och så har vi det här med bebisar - deras tunna och känslig hud. Huden är kroppens största organ och kläderna är närmast kroppen. Det är den sammanlagda exponeringen för skadliga ämnen som kan förorsaka skada, ofta på sikt. Better safe than sorry, tänker jag. Och det innebär kanske inte att varenda plagg du köper från och med nu måste vara ekologiskt för att du med rent samvete ska kunna gå och lägga dig på kvällarna. Men det går kanske att ändra lite i ditt förhållningssätt? Det är visserligen dyrare att köpa ekologiska (på riktigt) kläder, men du kanske inte behöver köpa lika många plagg, utan färre och bättre? Det är en "sustainable choice" i begreppets rätta bemärkelse. Och varje val i rätt riktning är ett superbra val för din bebis!

Det är viktigt att vara medveten om att "organic" inte är en skyddad term och att "sustainable" kan användas med all möjlig innebörd. Kolla in några av de större svenska klädföretagen och vad deras egna ekologiska eller hållbara märkningar faktiskt betyder - efter mycket letande på deras hemsidor landar man i att de ofta inte betyder särskilt mycket alls. Kanske att en del av bomullen i plagget är ekologisk, eller att ekologiska bomullsfibrer har använts i plagget. Bättre än ingenting alls, men kan såklart samtidigt vara missledande.  

På Coin de Rêve har vi valt att producera våra bomullskläder hos ett svensk-peruanskt företag som heter Bergman Rivera. De står för hela produktionen, från bomullsfrö till färdigt plagg och det är en strikt GOTS Certified Organic produktion, vilket är den högsta graden av ekologisk certifiering som finns (läs mer om den här). De är även medlemmar i WTFO, World Fair Trade Organization, vilket garanterar att bomullen och kläderna produceras under rättvisa förhållanden. Deras arbete med den ekologiska bomullsproduktionen i Peru är verkligen beundransvärd & förtjänar ett helt eget blogginlägg, vilket utlovas inom kort. Tills dess kan du läsa mer om dem på deras egen sida, här.

Så, vi avslutar detta blogginlägg med en ödmjuk uppmaning. Ta reda på hur dina kläder tillverkats i den mån det går! Transparens inom modeindustrin är ett superhett ämne idag och egentligen borde det vara en självklarhet. För vidare läsning kring detta, kolla in hashtaggen #WhoMadeMyClothes, myntad av Fashion Revolution, om vilken Olivia Pinnock har skrivit en superintressant artikel på Forbes i maj i år.

Med det önskar vi er alla en underbar helg!

Nästa inlägg blir del 2 av 3 om att inreda barnrummet med fengshui för bättre sömn - stay tuned... : )

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras