Artikel: De fem bästa tipsen för hur du ska klä din baby i vagnen under höst och vinter
De fem bästa tipsen för hur du ska klä din baby i vagnen under höst och vinter
Många nyblivna föräldrar tycker att det är svårt att veta hur mycket man ska klä på sin bebis i kallt väder. Ofta är man rädd för att bebisen ska frysa. Då kan det vara bra att komma ihåg att det är mycket vanligare att man klär på bebisen för mycket än för lite. Vi bjuder på våra bästa tips kring ditt val av bebiskläder när du ska ut i kylan med din lilla guldklimp.
våra 5 bästa tips för hur du ska klä din bebis rätt i kylan
TIPS 1: känn i nacken
För att få en uppfattning om din bebis är lagom varm kan du känna med ett finger i nacken. Det ska kännas behagligt varmt och torrt. Om bebisen är för varmt klädd känns det svettigt, då är det läge att lätta på kläderna.
TIPS 2: lager-på-lager
Klä din baby efter lager på lager-principen så hålls kroppen torr och varm och du kan lätt reglera efter temperatur. Det är inte kläderna i sig som ger mest värme utan stillastående luft mellan lagren. Det innersta lagret, som är närmast kroppen, ska kännas skönt och behagligt. Här passar bomull utmärkt och det är också det bästa för känslig babyhud. Mellanlagret, t ex en ull- eller fleeceoverall (du hittar vår i merinoull här) ska hålla kroppen varm, andas och fungera fukttransporterande. Det yttre lagret håller kvar värmen och skyddar mot väta och vind. Här är liggdelslocket + filtar och lammskinnspläd i botten (för att isolera underifrån) ofta tillräcklig för en 0-6 månaders baby. Och fötter/händer? Vi rekommenderar tunna strumpor innerst och sedan ett par stickade ulltossor utanpå - gärna med snöre runt så att de hålls på plats. Våra egna tossor är ett perfekt alternativ, stickade i silkesmjuk peruansk baby alpaca. Till dem finns matchande babyvantar med snöre.
TIPS 3: öppna upp när ni går in
Öppna upp det yttersta lagret när du går in i en butik eller på ett café. Nyfödda barn har svårare att reglera kroppstemperaturen än vuxna och det är därför viktigt att anpassa kläder efter temperatur och var ni befinner er. Om du har en (ull)fleeceoverall som mellanlager är det praktiskt om den har dubbla dragkedjor fram eftersom det då är enklare att släppa in luft.
TIPS 4: Använd material som andas
Klä din bebis i ull eller andra material som andas så att överskottsvärmen kan ventileras ut. I den värme som kroppen avger finns fukt. Om inte fukten transporteras bort från barnets hud så kyls den och kommer då också att kyla ner kroppen. Ull värmer skönt samtidigt som huden hålls torr. Det finns flera ullsorter vars fibrer är långa och mjuka som inte alls känns stickiga mot känslig babyhud, bl a baby alpaca som vi använder för vår stickade kollektion och merinoull som vår babyoverall är tillverkad av. Dessa ullsorter fungerar som ett skydd mot omgivningens växlande temperatur och är dessutom ett etiskt bra val.
TIPS 5: EXTRA FILTAR
Om du känner att du inte riktigt vet hur många lager som kan behövas är det utmärkt att ha filtar i beredskap. Då kan man enkelt ta ifrån och lägga till som man känner efter väder och hur bebisen känns. Här passar både någon av våra ekologiska muslinfiltar, bomullsfiltar eller stickade ullfiltar toppen.
fem saker att tänka på för ännu bättre trivsel i vagnen
1: bebis i liggdel rör sig mindre
Tänk på att en baby som ligger i liggdel, dvs ca 0-6 månader gammal, inte är så fysiskt aktiv. Det innebär att hen behöver vara varmare klädd än större bebisar. Det är bra att anpassa klädseln efter hur varmt eller kallt det är men alltså även efter ålder, rörelseförmåga och hur aktiv babyn är utomhus.
2: TUMREGEL!
En bra tumregel när du använder liggvagn: den värme som du får upp av att röra dig, får barnet av att ligga skyddad i vagnen.
3: ANVÄND VANTAR OCH TOSSOR
Ha ett par mjuka vantar på och se till att händerna ligger nedstoppade under filt eller fäll över muddar på overallen (superbra för små bebisar!). Blodcirkulationen i bebisars händer och fötter är inte fullt utvecklad, vilket innebär att de får kalla händer och fötter mycket snabbare än vuxna.
4: smörj inte in innan ni går ut
Undvik att tvätta eller smörja in barnet precis innan ni går ut. Vatten kyler ner barnets hud och tar bort dess naturliga skyddande fettlager. Om du smörjer in huden i ansiktet med en salva som innehåller vatten (vilket nära nog alla krämer gör) och det är riktigt kallt ute kan det i värsta fall till och med ge köldskador. Om barnets hud känns torr kan du vänta med att smörja in tills ni kommit in.
5: väderskydd till bärselen
Har du en bebis som vill sitta i bärsele oberoende av väder? Du är inte ensam :) Införskaffa vind-, regn och/eller vinterskydd. Sådana finns till de flesta sorters bärselar (t ex Babybjörn & Ergobaby) och är perfekta att ha i beredskap när man är på promenad och vinden/snön viner.
Alltså:
I LIGGDELEN
Investera i en lammullspläd (finns varianter som man sedan kan ha som sittdyna i sittdelen) att lägga i botten av vagnen, plus filtar. Man kan såklart även använda en åkpåse, men då ska man vara medveten om att de flesta åkpåsar som passar sittdel blir stora och bulkiga i liggdelen. Vi rekommenderar därför att vänta med att köpa åkpåse tills det är dags för sittdelen.
Beroende på var man bor (dvs hur kallt det är) kan det sedan vara fullt tillräckligt med body och leggings eller jumpsuit närmast kroppen, därefter en tunnare overall av ullfleece som mellanlager, mössa av ull eller bomull och tunna strumpor med stickade tossor utanpå. Komplettera gärna med en eller flera gosiga filtar som du kan ta bort eller lägga till beroende på väder.
I SITTDELEN
Nu är det dags att investera i en varm och gosig åkpåse som fungerar som yttre lager. Vi tycker om sådana som är fodrade med lammskinn, det finns flera på marknaden. De värmer gott, är mjuka och ombonade och är enkla hålla fräscha genom att vädra och skaka ur.
Om du har en bebis som inte ska ur åkpåsen för att t ex leka på lekplats under promenaden gäller lager-på-lager-principen precis som i liggdelen (se punkt 2 ovan) med undantaget att man bör lägga lite mer krut på vantar och mössa eftersom bebishänderna ofta är ute och viftar. Under den mjuka overallen kan man också, utöver det innersta lagret, eventuellt lägga till en kofta eller tröja i ull eller annat funktionsmaterial. Komplettera med filtar att ta ifrån/lägga till.
ska man välja ullfleece eller polyesterfleece?
Vanlig fleece, dvs sådan som är tillverkad av polyester, fyller en liknande funktion som ullfleece men reglerar inte värme lika effektivt eftersom den inte andas och därmed inte transporterar bort svett och fukt lika bra. Ullfleece och ull generellt isolerar värme bra och är naturligt vattenavstötande. Eftersom den andas förs svett/fukt bort från huden istället för att kallna där.
Polyesterfleece är inte lika snäll mot miljön. Den tillverkas av olja (japp!) eller i bästa fall av återvunna PET-flaskor, vilket kan låta hållbart och bra. Det finns dock en miljöproblematik kring sådan fleece: mikroplaster släpps ut i miljön varje gång man tvättar fleeceplagget och mellan 10 och 30 procent av dessa slinker igenom reningsverken och hamnar i haven. Dessutom har efterfrågan på fleece blivit så stor att de förbrukade PET-flaskorna inte räcker både till nya flaskor och tyg. Det innebär att fossila bränslen då måste användas för att tillverka nya PET-flaskor och den sammanlagda miljövinsten blir inte alls så stor.
Ull trumfar polyesterfleece alltså, av både hållbarhets- och funktionsskäl. Nu är det bara att ge dig ut och promenera! ❄️
2 kommentarer
Hej Annie. Hållbarhet är en i högsta grad komplex fråga och vi håller med det finns många olika hänsyn att ta – t ex koldioxidutsläppen under jordbruksfasen av ullproduktionen som du tar upp. Ett plagg gjort av naturmaterial är inte per definition hållbart, det beror på så mycket mer. Men det finns verkligt stora problem med polyester som inte går att blunda för och det är den mest använda textilfibern (stod för 52% av alla år 2021 enligt Textile Exchange). Faktumet att det är gjort av olja, en 100% icke förnyelsebar fossil råvara som vi mitt i brinnande klimatkris kanske gör bäst i att låta vara kvar i marken utgör ett exempel på ett sådant problem som har med hållbarhet att göra. Det släpper dessutom ifrån sig mikroplaster vid tvätt och har en sämre funktion än ullfleece genom att det suger upp och stänger inne svett och fukt istället för att transportera bort den som ull gör. Vi tror på att köpa färre och mer ansvarsfullt producerade plagg av bra kvalitet som håller länge. Det finns mycket mer att säga om saken – men jag anser inte att det är fel att säga att ull är mer hållbart än polyester. Hör gärna av dig till mig på kajsa@coindereve.com om du vill diskutera. Allt gott! 🍃
Anonymous
Ull släpper ut mer koldioxid än polyester och är därför sämre ur klimatperspektiv och det är därför fel att säga att det är mer hållbart. Ändra gärna det i er text.
Annie
Lämna en kommentar
Denna webbplats är skyddad av hCaptcha och hCaptchas integritetspolicy . Användarvillkor gäller.