08 mars 2023 2 min läsning

Att inreda barnrummet är oftast ett kul projekt, men det innebär också utmaningar. Hur får man en miljö som ska fungera både för lek och sömn. Fengshui kan ge bra vägledning när du vill skapa rum med bra känsla. Och det är ju alldeles precis vad vi vill för våra små.

Använd dämpade och vilsamma färger och dela upp rummet

Egentligen självklart - dämpade och vilsamma färger ger bra förutsättningar för nedvarvning och rofylld sömn. Och det gäller förstås både för barn och vuxna. Hudnära färgtoner lämpar sig också just för sovrum eftersom de skapar en känsla av omfamning.

Men hur får man ihop det med att barnrummet också ska fungera som en stimulerande lekmiljö? Barn mår bra av att ha starka färger runt sig när de leker, men om ett helt rum inreds i sådana färger kan bli svårt att vila i rummet. Det bästa är om det går att skapa rum i rummet, så att en del är avsedd för lek och en del för sömn.

Om det inte är möjligt kan man istället utgå från vad som syns från sängen. Man kan även skapa en avgränsning med en sänghimmel eller ett draperi så att sovdelen förblir lugn även om delar av rummet är inrett med mer aktiva färger. En sänghimmel ger också ger en trygg och omfamnande känsla.

Undvik färger i stark kontrast och välj lugnare mönster

Olika nyanser av creme och vitt passar utmärkt för barnrummet. Starka kontraster i inredningen upplevs som stimulerande. Om du vill ha sådana delar i inredningen är det bra om de kan skärmas av när det är dags att sova.

När det gäller tapeter eller mönstrade textilier är det bra att välja mönster som inte är för intensiva i design eller i färgkombination. Det finns otroligt många vackra mönster som också är milda. Livliga och färgstarka mönster passar bättre när det är lek, och om rummet ska fungera också för sömn kan det bli för mycket om det inte kan skärmas av. 

Avslutningsvis så är det en bra tumregel att utgå ifrån vad du själv trivs med i din sovmiljö. Hur ser ditt drömsovrum ut? Vilka färger och mönster väljer du för att känna dig lugn och harmonisk? Chansen är ganska stor att samma gäller för ditt barn.