20 oktober 2019 2 min läsning

Att inreda barnrummet är oftast ett kul projekt, men det innebär också utmaningar, till exempel hur man bäst får ihop en miljö som ska fungera både för lek och sömn.

Fengshui kan ge bra vägledning när du vill skapa rum med bra känsla. Och det är ju alldeles precis vad vi vill för våra små.

Använd dämpade och vilsamma färger och dela upp rummet

Egentligen gnagas självklart - dämpade och vilsamma färger ger bra förutsättningar för nedvarvning och rofylld sömn. Och det gäller förstås både för barn och vuxna. Hudnära färgtoner lämpar sig också just för sovrum eftersom de skapar en känsla av omfamning.

Men hur får man ihop det med att barnrummet också ska fungera som en stimulerande lekmiljö? Barn mår bra av att ha starka färger runt sig när de leker, men om ett helt rum inreds i sådana färger kan bli svårt att vila i rummet. Det bästa är om det går att skapa rum i rummet, så att en del är avsedd för lek och en del för sömn.

Ofta är det inte är möjligt och då kan man utgå från vad som syns från sängen. Man kan även skapa en avgränsning med en sänghimmel eller ett draperi så att  sovdelen förblir lugn även om delar av rummet är inrett med mer aktiva färger. En sänghimmel eller motsvarande ger också ger en trygg och omfamnande känsla.

Undvik färger i stark kontrast och välj lugnare mönster

Olika nyanser av creme och vitt passar utmärkt för barnrummet, men däremot inte svart och vitt i kombination. Då blir kontrasten för stor, vilket upplevs som alltför stimulerande. Färger som är i stark kontrast ska undvikas eller skärmas av.

Om du vill inreda med tapeter eller mönstrade textilier - välj mönster som inte är för intensiva i design eller i färgkombination. Det finns otroligt många vackra mönster att välja mellan som också är milda. Livliga och färgstarka mönster passar bättre när det är lek, och då kan det bli för mycket om rummet inte har en avgränsning. 

Avslutningsvis så är det en bra tumregel att utgå ifrån vad du själv trivs med i din sovmiljö. Hur ser ditt drömsovrum ut? Vilka färger och mönster väljer du för att känna dig lugn och harmonisk? Chansen är ganska stor att samma gäller för  ditt barn.

Rätt så logiskt när man tänker efter - eller hur? Bara att ta fram målarpenseln och sätta igång.