Fengshui-tips för babyrummet: Inred med färger

Till att börja med så gäller alltid grundregeln att du ska utgå ifrån vad du själv trivs med i din sovmiljö när du väljer färger och mönster till barnets rum. Hur ser ditt drömsovrum ut? Vilka färger & mönster väljer du för att känna dig lugn och harmonisk? 

Använd dämpade och vilsamma färger och dela upp rummet. Det framstår som ganska självklart att dämpade och vilsamma färger ger bra förutsättning för nedvarvning och rofylld sömn. Det gäller förstås både för barn och vuxna. Hudnära färgtoner lämpar sig också bra just för sovrum eftersom de skapar en känsla av omfamning.

Men hur får man ihop det med att barnrummet också ska fungera även som en stimulerande lekmiljö? Barn mår bra av att ha starka färger runt sig när de leker, men om ett rum inreds i sådana färger kan det leda till att det blir svårt att vila i rummet. Jo - dela upp rummet så att en del är avsedd för lek, där man kan vara lite friare i färgval, och en del för sömn, där det är vilsammare.

Tänk utifrån vad ditt barn ser när hen ligger i sängen. Om rummet är litet kan du skapa en avgränsning mellan delarna så att sovdelen ändå förblir lugn. Det kan göras till exempel med en himmelssäng eller med ett draperi, vilket också ger en väldigt trygg och omslutande känsla.

Undvik färger i stark kontrast och välj lugnare mönster. Olika nyanser av creme och vitt passar utmärkt för barnrummet, men däremot inte svart och vitt i kombination. Då blir kontrasten för stor, vilket upplevs som alltför stimulerande. Även andra färger i stark kontrast ska undvikas eller skärmas av.

Om du vill inreda med tapeter eller mönstrade textilier - välj mönster som inte är alldeles för intensiva i sin design eller i färgkombination. Det finns otroligt många vackra mönster att välja mellan som också är milda och harmoniska. Det finns naturligtvis också vackra mönster som är livliga och färgstarka, men dessa kan leda till överstimulans och i sin tur sämre sömn. 

Rätt så logiskt när man tänker efter - eller hur? Bara att ta fram målarpenseln och sätta igång 😊🎨

Vi har skapat en serie blogginlägg om hur du med hjälp av fengshui skapar en känsla av zen i ditt barns sovrum. Visste du till exempel att ett foto av familjen i barnets rum ger en lugnande energi? I vårt första inlägg i ämnet ger vi ett kort intro till fengshui och tips kring hur du ska tänka vid val av bilder och posters i barnrum. I dagens inlägg fokuserar vi på färger och mönster.

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras