FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 499 KR (SE) ELLER 999 KR (NO/EU)
FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 499 KR (SE) ELLER 999 KR (NO/EU)
04 september 2023 4 min läsning
Många nyblivna föräldrar tycker att det är svårt att veta hur mycket man ska klä på sin bebis i vagnen när temperaturen sjunker. Ofta är man rädd för att bebisen ska frysa. Då kan det vara bra att komma ihåg att det är mycket vanligare att man klär på sin bebis för mycket än för lite. Nedan följer fler av våra bästa tips kring hur man ska tänka när man ska ut i kylan med sin lilla guldklimp.
1. För att få en uppfattning om din baby är lagom varm kan du känna med ett finger i nacken. Om bebisen är för varmt klädd känns det varmt och svettigt, då är det läge att lätta på kläderna.
2. Klä din baby efter lager på lager-principen så hålls kroppen torr och varm och du kan lätt reglera efter temperatur. Det är inte kläderna i sig som ger mest värme utan stillastående luft mellan lagren. Det innersta lagret, som är närmast kroppen, ska kännas skönt och behagligt. Här passar bomull utmärkt och det är också det bästa för känslig babyhud. Mellanlagret, t ex en ull- eller fleeceoverall (du hittar vår i merinoull här) ska hålla kroppen varm, andas och fungera fukttransporterande. Det yttre lagret håller kvar värmen och skyddar mot väta och vind. Här är åkpåsen ofta tillräcklig för en 0-6 månaders baby. Om vagnen har ett liggdelslock kan man även välja att bädda med filt/täcke. Tänk då på att isolera underifrån, t ex med en lammullspläd. Och fötter/händer? Vi rekommenderar tunna strumpor innerst och sedan ett par stickade ulltossor utanpå - gärna med snöre runt så att de hålls på plats. Här är våra egna tossor ett perfekt alternativ, stickade i silkesmjuk peruansk baby alpaca. Till dem finns matchande babyvantar med snöre.
3. Öppna upp det yttersta lagret när du går in i en butik eller på ett café. Nyfödda barn har svårare att reglera kroppstemperaturen än vuxna och det är därför viktigt att anpassa kläder efter temperatur och var ni befinner er. Om du har en (ull)fleeceoverall som mellanlager är det praktiskt om den har dubbla dragkedjor fram eftersom det då är enklare att släppa in luft.
4. Klä din bebis i ull eller andra material som andas så att överskottsvärmen kan ventileras ut. I den värme som kroppen avger finns fukt. Om inte fukten transporteras bort från barnets hud så kyls den och kommer då också att kyla ner kroppen. Ull värmer skönt samtidigt som huden hålls torr. Det finns flera ullsorter vars fibrer är långa och mjuka som inte alls känns stickiga mot känslig babyhud, bl a alpaca som vi använder för vår stickade kollektion och merinoull vår babyoverall är tillverkad av. Den fungerar som ett skydd mot omgivningens växlande temperatur och är dessutom ett etiskt bra val. Det kan du läsa mer om bl a på vår sida om alpaca.
5. Om du känner att du inte riktigt vet hur många lager som kan behövas är det utmärkt att ha filtar i beredskap. Då kan man enkelt ta ifrån och lägga till som man känner efter väder och hur bebisen känns. Här passar både någon av våra ekologiska muslinfiltar, bomullsfiltar eller stickade ullfiltar toppen.
Bonustips 1: Tänk på att en baby som ligger i liggdel, dvs ca 0-6 månader gammal, inte är så fysiskt aktiv. Det innebär att hen behöver vara varmare klädd än större bebisar. Det är bra att anpassa klädseln efter hur varmt eller kallt det är men alltså även efter ålder, rörelseförmåga och hur aktiv babyn är utomhus.
Bonustips 2: En bra tumregel när du använder liggvagn: den värme som du får upp av att röra dig, får barnet av att ligga skyddad i vagnen.
Bonustips 3: Ha ett par mjuka vantar på och se till att händerna ligger nedstoppade i åkpåsen eller fäll över eventuella muddar på overallen. Blodcirkulationen i bebisars händer och fötter är inte fullt utvecklad, vilket innebär att de får kalla händer och fötter mycket snabbare än vuxna.
Bonustips 4: Undvik att tvätta eller smörja in barnet precis innan ni går ut. Vatten kyler ner barnets hud och tar bort dess naturliga skyddande fettlager. Om du smörjer in huden i ansiktet med en salva som innehåller vatten (vilket nära nog alla krämer gör) och det är riktigt kallt ute kan det i värsta fall till och med ge köldskador. Om barnets hud känns torr kan du vänta med att smörja in tills ni kommit in.
Bonustips 5: Har du en bebis som vill sitta i bärsele oberoende av väder? Du är inte ensam :) Införskaffa vind-, regn och/eller vinterskydd. Sådana finns till de flesta sorters bärselar (t ex Babybjörn & Ergobaby) och är perfekta att ha i beredskap när man är på promenad och vinden/snön viner.
Ull trumfar polyesterfleece alltså, av både hållbarhets- och funktionsskäl.
Nu är det bara att ge dig ut och promenera! ❄️
Kommentarer godkänns innan de blir synliga.