Hur ska jag klä min 0-6 månaders baby i liggvagnen under vintern?

Många nyblivna föräldrar tycker att det är svårt att veta hur mycket man ska klä på sin nyfödda baby under vinterhalvåret. Ofta är man rädd för att hen ska frysa. Då kan det vara bra att komma ihåg att det är mycket vanligare att man klär på sin bebis för mycket än för lite. Nedan följer fler av våra bästa tips kring hur man ska tänka när man ska ut i kylan med sin lilla guldklimp.

De 5 viktigaste

 • För att få en uppfattning om din baby är lagom varm kan du känna med ett finger i nacken. Om hen är för varmt klädd känns det varmt och svettigt, då är det läge att lätta på kläderna.
 • Klä din baby efter lager på lager-principen så hålls kroppen torr och varm och du kan lätt reglera efter temperatur. Det är inte kläderna i sig som ger mest värme utan stillastående luft mellan lagren. Det innersta lagret, som är närmast kroppen, ska kännas skönt och behagligt, t ex våra mjuka ekologiska bomullskläder. Mellanlagret, t ex en ull- eller fleeceoverall eller kofta och leggings i ull eller fleece om man föredrar det, håller kroppen varm, andas och fungerar fukttransporterande. POP har bra fleeceplagg och Ver de Terre en underbar fleeceoverall som vi har älskat till våra små (skymtar på bilden ovan). Praktiskt med möjlighet att fälla över på armar och ben. Det yttre lagret håller kvar värmen och skyddar mot väta och vind. Här är åkpåsen ofta tillräcklig för en 0-6 månaders baby. Om vagnen har ett liggdelslock kan man även välja att bädda med filt/täcke. Tänk då på att isolera underifrån, t ex med en lammullspläd. Och fötterna? Vi rekommenderar tunna strumpor innerst och sedan ett par stickade ulltossor utanpå - gärna med snöre runt så att de hålls på plats. Här är våra egna tossor ett perfekt alternativ, handstickade i baby alpaca-ull.
 • Öppna upp det yttersta lagret när du går in i exempelvis en affär eller på ett café. Nyfödda barn har svårare att reglera kroppstemperaturen än vuxna och det är därför viktigt att anpassa kläder efter temperatur och var ni befinner er.
 • Klä din bebis i ull eller andra material som andas så att överskottsvärmen kan ventileras ut. I den värme som kroppen avger finns fukt. Om inte värmen ventileras ut blir barnets hud fuktig och svettig och denna fukt kommer så småningom att kyla ner kroppen. Ull värmer skönt samtidigt som huden hålls torr. Det finns flera ullsorter vars fibrer är långa och mjuka som inte alls känns stickiga mot känslig babyhud, bl a baby alpaca som vi använder för vår stickade kollektion. Den fungerar som ett skydd mot omgivningens växlande temperatur och är dessutom ett etiskt bra val. Det kan du läsa mer om på vår sida om baby alpaca.
   • Om du känner att du inte riktigt vet hur många lager som kan behövas är det utmärkt att ha filtar i beredskap. Då kan man enkelt ta ifrån och lägga till som man känner efter väder och hur bebisen känns. Här passar både vår bomullsfilt i mjuk ekologisk pimabomull eller någon av våra stickade ullfiltar toppen. 

   Och så 5 bonustips

   • Tänk på att en baby som ligger i liggdel, dvs ca 0-6 månader gammal, inte är så fysiskt aktiv. Det innebär att hen behöver vara varmare klädd än större bebisar. Det är bra att anpassa klädseln efter hur varmt eller kallt det är men alltså även efter ålder, rörelseförmåga och hur aktiv babyn är utomhus. 
   • En superbra tumregel när du använder liggvagn: den värme som du får upp av att röra dig, får barnet av att ligga skyddad i vagnen.
   • Ha ett par mjuka vantar på och se till att händerna ligger nedstoppade i åkpåsen. Blodcirkulationen i bebisars händer och fötter är inte fullt utvecklad, vilket innebär att de får kalla händer och fötter mycket snabbare än vuxna. 
   • Undvik att tvätta eller smörja in barnet precis innan ni går ut. Fukt kyler ner barnets hud och tar bort dess naturliga skyddande fettlager. Om du smörjer in huden i ansiktet med en salva som innehåller vatten kan det i värsta fall till och med ge köldskador. Om barnets hud är torr kan du smörja in när ni kommit in istället. Vi gillar t ex ekologiska BioCare Baby All Weather Cream från Estelle och Thild.
   • Har du en bebis som vill sitta i bärsele oberoende av väder? Införskaffa vind-, regn och/eller vinterskydd. Sådana finns till de flesta sorters bärselar (t ex Babybjörn & Ergobaby) och är perfekta att ha i beredskap när man är på promenad. 

   Alltså:

   När bebisen ligger i liggvagn.

   • Investera i en bra åkpåse (eller pläd plus filtar om du föredrar det). Material är en smaksak och det finns bra tester som går igenom för- och nackdelar, se t ex "Bästa åkpåsen 2020". De flesta åkpåsar som också passar sittdel är ofta för stora för liggdelen. Detta går dock att ordna, se utmärkta tips om hur man bäddar liggdel med åkpåse på ombarnvagnar.com.
   • Beroende på var man bor (dvs hur kallt det är) kan det sedan vara fullt tillräckligt med body + leggings eller jumpsuit/onesie närmast kroppen, därefter en tunnare overall av fleece eller ull som mellanlager samt mössa av ull och tunna strumpor med stickade tossor utanpå. Komplettera gärna med en gosig filt som du kan ta bort eller lägga till beroende på väder.

   Och så den eviga frågan - ull eller fleece? 

   Fleece fyller samma funktion som ull men reglerar inte värme på samma sätt och är inte lika snäll mot miljön. Fleece tillverkas av olja eller i bästa fall av återvunna PET-flaskor, vilket ju låter hållbart och bra. Det finns dock en miljöproblematik även kring sådan fleece. För det första släpps mikroplaster ut i miljön varje gång man tvättar den, för det andra har efterfrågan blivit så stor att de förbrukade PET-flaskorna inte räcker både till nya flaskor och tyg. Miljövinsten blir alltså inte så stor när allt kommer omkring, eftersom fossila bränslen då får användas till att tillverka nya PET-flaskor istället. Därför vill vi slå ett slag för att använda ull - både av funktions- och hållbarhetsskäl. Du kan läsa mer om varför vi älskar ull i vårt inlägg om baby alpaca.

   Nu är det bara att ge dig ut och promenera! ❄️

   Lämna en kommentar

   All kommentarer godkänns innan de publiceras