Du tar hand om dina pimabomullsplagg på precis samma sätt som du tar hand om vilket bomullsplagg som helst. Ju mer du använder och tvättar ett pima-plagg, desto tydligare blir skillnaden jämfört med vanlig bomull. Pimabomull blir bara mjukare och mjukare och tyget noppar inte alls.

Det pimabomullstyg som vi använder är av toppkvalitet och ett av de absolut mjukaste som finns. För att bibehålla denna känsla så länge som möjligt (och av hänsyn till miljön) rekommenderar vi skötsel enligt nedan. 

  • Låga temperaturer. Tvätta dina Coin de Rêve-plagg i låga temperaturer, gärna 30 grader. Det är en seglivad myt att bakterierna dör vid 60 grader och skillnaden i renhet mellan 30 och 60 grader är obefintlig (källa: Mats Johansson, forskare på Textilhögskolan i Borås). Varför är låga temperaturer att föredra? Mer skonsamt, snällare mot miljön, mindre krympning. Alla våra tyger är förtvättade för att minimera krympning, men bomullsplagg krymper ändå alltid litegrann - och särskilt om du tvättar i höga temperaturer. Tvätt i höga temperaturer gör också att plagget blir mer kompakt med tiden. 
  • Undvik torktumling. Torktumling är en katastrof för kläder. Det krymper naturliga material och friktionen och värmen skadar tygets fibrer. Det är bara att titta i filtret - där ligger de fibrer som de facto slitits av från kläderna. Om du verkligen vill torktumla rekommenderar vi att du, som en kompromiss, använder kortare cykler och låg värme. Allt för att minimera skadan.
  • Undvik mjukmedel. Överraskad? Såhär ligger det till - bomull av hög kvalitet behöver inte behandlas med mjukmedel. Bomullen blir mjukare på naturligt vis, med användning och tvätt. Problemet med mjukmedel är att det lägger sig som en hinna runt tygets fibrer. Den här hinnan byggs upp mer och mer för varje användning och gör att tyget blir svårare att få rent. De vackra färgerna mattas och bomullsfibrerna tar skada, vilket, ironiskt nog, gör att plaggen tappar i mjukhet i längden.
  • Bonustips 1: tvätta plaggen ut och in. Framför allt pga knapparna. Färgade knappar kan bli avskavda och det är vanligt att det händer i tvättmaskin/torktumlare. Om du vänder plagget ut och in minskar risken för att de stöter i kanter och andra plagg. Dessutom skadas rätsidan på plaggen mindre genom den friktion tvätten innebär vilket bidrar till ökad livslängd.
  • Bonustips 2: fläckar? Ett skonsamt och effektivt sätt att få bort fläckar istället för att tvätta i höga temperaturer är att gnida in fläcken med handdiskmedel, lägga plagget i en påse och låta ligga så en stund. Tvätta sedan som vanligt. Bra mot mat- och fettfläckar och bör såklart göras så snart som möjligt efter det att fläcken har uppstått. 

Om du håller dig så mycket som möjligt till ovan lovar vi att du kommer att ha glädje av dina mjuka Coin de Rêve-plagg under en lång tid framöver.