Shop
 • Man måste tvätta babykläder i 60 grader - SANT eller FALSKT?

  26 november 2019 2 min läsning

  Söt pojke i tvådelad pyjamas går med bara fötter i sanden med havet i bakgrunden

  Små barn hemma innebär kopiösa mängder tvätt, det är en sanning. Det kan ibland kännas som att man inte gör annat än att tvätta. Men hur ska man göra för att kläderna ska hålla så länge som möjligt, för att få rent och dessutom vara klimatsmart? Vi har svaren och dödar några myter på köpet.

  #1 Tvätta i 60 grader annars dör inte bakterierna

  FALSKT! Bakterierna dör inte vid 60 grader. Skillnaden i renhet är dessutom obefintlig mellan 30 och 60 grader. Tvätt i höga temperaturer sliter också mer på tyget och kan göra att det krymper mer, vilket gör plagget mer kompakt. Tvätta med bra tvättmedel i lägre temperaturer så skonar du både kläder och miljö. Envisa fläckar? Gnid in fläcken med handdiskmedel (typ Yes) och låt det verka i en plastpåse en stund innan tvätt. 

  #2 Mjukmedel är bra för kläderna

  FALSKT! Det som upplevs som mjukhet är en form av plast som binder fukt vilket i praktiken innebär att vi går omkring med lätt fuktiga kläder. Det lägger sig som en hinna runt fibrerna som byggs upp mer och mer för varje användning, vilket också gör att plagget blir svårare att får rent. Dessutom går det mesta av kemikalierna rakt ut i naturen igen vilket inte är bra för miljön. Skippa alltså! Bomull av hög kvalitet - som den supermjuka pimabomull vi använder för hela vår bomullskollektion - behöver inte behandlas med mjukmedel.

  #3 Äsch - det är väl ingen fara med lite torktumling? Snabbt torrt och dessutom mjukt!

  FALSKT! Torktumling är en katastrof för kläderna. Friktionen och värmen skadar tyget - det är bara att titta i filtret där alla avslitna fibrer hamnar. Om du har tillgång till torkskåp, använd det. Och om du känner att du verkligen inte klarar dig utan torktumling: var så skonsam som möjligt och använd kortare cykler med låg värme. 

  #4 Hellre mer tvättmedel än mindre

  FALSKT! Kläderna blir inte renare - tvärtom blir tvättmedelsrester kvar i plaggen vilket kan ge missfärgningar och även trigga allergier. Inte bra för bebisars känsliga hud. Att större mängder tvättmedel sköljs ut i vattendragen är givetvis inte heller bra för miljön. Ta reda på vattenhårdheten i din kommun genom att helt enkelt googla "vattenhårdhet X kommun" och dosera tvättmedel därefter. 

  #5 Man måste tvätta Coin de Rêves plagg för nyfödda innan användning

  FALSKT! Vår produktion av bomullsplagg är helt fri från skadliga kemikalier eller andra ämnen som skulle kunna irritera bebisens känsliga hud. Varje plagg kan spåras tillbaka till bomullsfröet och vår fabrik, Bergman Rivera, producerar helt ekologiskt och fair trade. Du kan med gott samvete använda plaggen direkt när du får hem dem. 

  Sådär - redo att ta dig an tvättberget med ny energi? ;-) Vår ekologiska bomullskollektion innehåller 100 % ekologiska plagg som blir mjukare och mjukare för varje tvätt och användning. Det bästa att ta med i BB-väskan eller att ge i present till nyblivna föräldrar.

  Filt för bebis i ekologisk pimabomull

  Lämna en kommentar

  Kommentarer godkänns innan de blir synliga.