Varför pimabomull?

Pimabomull, crème de la crème av bomullssorter och det absolut bästa valet för liten bebis. Vi får så mycket beröm för mjukheten & känslan i våra plagg och en av de främsta anledningarna till att vi har uppnått detta är att vi valt att arbeta med ekologisk pima från Peru. Vi är helt kära i den av  många olika anledningar.

Silkesmjuk & len. Tack vare sina långa och tunna fibrer är den peruanska pimabomullen en av de absolut mjukaste bomullssorterna i världen. Den skördas för hand vilket, förutom att vara snällt mot miljön, ger en skimrande vit bomull och vackra och klara färger när man sedan färgar tyget. Konventionell bomullsskörd förorsakar små skador på bomullsfibern vilket ger den en lite gulaktig nyans och sträv yta. De slutliga plaggen tappar då i både mjukhet och färg.

Hållbar och noppar inte. Pimabomullens fibrer är långa och även starka, vilket gör att den tillhör en av de mest hållbara bomullssorterna i världen. Det gör också att den i princip inte noppar överhuvudtaget - något man ju gärna slipper.

Ej allergiframkallande. Förutom den fantastiska kvaliteten så har pimabomull också hypo-allergena egenskaper. Detta gör att den är ett alldeles utmärkt material för känslig babyhud.

Varför ekologisk bomull?

Inga gifter. Bomull är en av de mest kontaminerande grödorna i världen - den står för användandet av ca 24 % av alla insekticider och 11 % av alla pesticider. Åtta av de tio mest använda pesticiderna klassas som "moderately to highly hazardous" av WHO. Certifierat ekologisk bomull odlas dock helt utan användande av kemiska gödningsmedel, insekticider, pesticider och andra kemikalier. Ganska skönt att veta när man klär sin bebis.
 
Barn har känslig hud. De är alltså extra utsatta när det gäller exponering för kemikalier och det är den sammanlagda exponeringen som kan vara skadlig. Det betyder att varje val du gör i rätt riktning är det bästa för din bebis. Det är inte en lätt uppgift som förälder att hålla koll på alla märkningar och allt som skulle kunna utgöra en risk och det kommer dessutom nya rön hela tiden. På Coin de Rêve har vi därför valt att inte nöja oss med att vår slutprodukt konstateras giftfri, utan ser till att hela vår produktion är fri från potentiellt skadliga kemikalier. Det ska helt enkelt inte finnas ens minsta risk. Detta val innebär också att vi gör miljön en tjänst - och därmed även våra barn i deras framtid. 

Hållbarhet - miljöaspekten. Det är inte bara din bebis och miljön som gagnas av ekologisk bomullsodling, utan även bomullsbönderna & deras familjer som är väsentligt friskare i ett ekologiskt jordbruk. Den jord som ekologisk bomull odlas i mår bättre & skyddas dessutom mot erosion. Lokalt vatten kontamineras således inte av giftigt avfall. Snällare, grönare - bättre.