Hur inreder jag babyrummet med foton och bilder?

Det har skrivits en del om fengshui i inrednings-Sverige den senaste tiden, bland annat tack vare bloggar som Jannice Wistrands härliga Simplicity, som fick priset Årets Inredningsblogg vid Elle Decoration Design Awards 2017. I storstäder som New York & London är det inte ovanligt att man anlitar en fengshuikonsult när man inreder sin bostad eller sitt kontor. Även i arbetet med att designa vår första kollektion babykläder har fengshui varit en av utgångspunkterna - färgval, materialval, hur kläderna ska användas och hur de främjar sitt syfte.

Jag har alltid fascinerats av fengshui och när jag bodde ett par år i Kina i samband med mina juridikstudier passade jag på att fördjupa mig i ämnet. Grovt förenklat kan man säga att fengshui är läran om hur energier och hur balansen mellan dessa påverkar oss och det är ett fantastiskt verktyg att använda när du inreder. Du kanske har ett rum hemma som inte känns helt rätt men har svårt för att sätta fingret på vad det är som felar? Svaret finns faktiskt nästan alltid i fengshui. Det kan vara att kombinationen av olika material eller färger inte är balanserad eller att du behållit den där tavlan eller vasen du fick i present men egentligen inte alls gillar.

Hur funkar fengshui för barn och hur påverkar inredningen deras sömn?

Mer än du kanske tror. Barns rum används ofta både för att sova och leka och att inreda för rofylld sömn kan då vara något utav en utmaning. Vi har tre blogginlägg som behandlar fengshui i barnrum för främjande av god sömn. Del 1 med fokus på bilder, del 2 färger och möblering och del 3 en allmän dos and don'ts. Enkla tips för att skapa de bästa förutsättningarna för din baby att få en fridfull nattsömn!

Hur ska du tänka när du väljer bilder till barnrummet?

När du inreder ditt barns sovrum med tavlor eller foton är din egen magkänsla en utmärkt utgångspunkt. Vad skulle du vilja ha för tavlor vid din egen sovplats? Vad ska de förmedla? Vad vill du att din barn ska känna den där stunden innan han eller hon somnar? Bilder är ett kraftfullt och vackert sätt att skapa känslor och fengshui har vissa riktlinjer för detta. 

1 - Rama in och sätt upp foton på ditt barn tillsammans med personer som står barnet nära

Du kanske redan har den här typen av bilder i barnrummet - men har du tänkt på vad de faktiskt kan ge? Att ta in bilder på de personer man tycker om och känner sig trygg med innan man somnar skänker lugn och ro och kärleksfulla känslor. Perfekt för vackra drömmar. Det är även ett underbart sätt att främja anknytning. Om du har ett barn som sover oroligt - testa att sätta upp familjebilder. Och tänk på att sätta dem så att de är synliga från sovplatsen.

2 - Om du vill inreda barnrummet med bilder på djur - välj dessa med eftertanke

I barnrum använder vi ofta bilder på djur. Tänk på att välja djur som utstrålar lugn och snällhet ut för att skapa en energi som främjar just lugn och ro. Tigrar, lejon och andra rovdjur har en energi som inte är den allra bästa för att förmedla den känslan och det gäller faktiskt även om det är gulliga eller serieliknande versioner av dem. Om du ändå väljer att ha den här typen av djur avbildade - sätt dem så att de inte är synliga från sovplatsen (se nedan). 

3 - Låt olika delar i rummet ha olika syften och använd rogivande motiv om de syns från sängen

Om ditt barns rum är avsett både för sömn och lek är det en bra idé att försöka avgränsa det. I delen som är avsedd för sömn, eller som syns för barnet då det ligger i sängen är det bra att använda rogivande motiv. Även här är magkänslan bra - vilka motiv väcker känslor som känns bra för stundande sömn? I den del av rummet som är avsedd för lek kan du däremot välja tavlor som är mer stimulerande för lek & kreativitet, dvs motiven behöver inte vara lika lugna. Tänk på att sätta upp dessa bilder på ett ställe så att man inte ser dem från sängen, eller ha till exempel en sänghimmel som gör att de inte finns i blickfånget när det är dags att sova. Bra att ha i åtanke är också att även lugna och fina motiv kan vara sådana att de väcker en massa tankar och aktivitet. Inte vad du typiskt sett vill ska hända när det är dags att sova - eller hur?

Och så ett avslutande tips - försök att klä din bebis i sovplagg som har milda och rogivande färger. Om pyjamasen är mönstrad så se till att mönstret har en lugn känsla och inte förmedlar stök och/eller livlighet. De där sängkläderna eller pyjamasbyxorna med ormar är ju coola, men inte optimala för sömn.. Våra sovplagg i supermjuk ekologisk pimabomull i milda färger är ett perfekt alternativ. Snälla både mot känslig babyhud och rogivande för sinnet.    

     

    Lämna en kommentar

    All kommentarer godkänns innan de publiceras