06 september 2021 5 min läsning

Vi har gått igenom mängder av BB-packlistor, läst artiklar i tidningar och på nätet, frågat vänner och bekanta och även pratat med en barnmorska som gett oss sina tre bästa tips (highlightat i listan nedan). Här är den nu -den ultimata BB-packlistan, som innehåller allt du verkligen behöver och lite till. Det är givetvis högst individuellt vad som i slutändan känns relevant att ha med, men det som vi har inkluderat är sådant som är uppenbart oumbärligt och sådant som de flesta enligt vår research tycker är bra att packa ned i väskan. Dina mer specifika personliga favoriter får självklart också plats. (Om du vill skriva ut och bocka av så finns listan att ladda ned som pdf, med plats för egna kommentarer, längst ned i blogginlägget. Där finns även lite kläder som passar att packa med.)

Det oumbärliga 

 • ID-kort
 • Förlossningsbrev. Journalen är numera digital, men om man har särskilda önskemål som man sammanfattat i ett förlossningsbrev får man ta med det själv.
 • Betalkort. För t ex taxi, parkering och mat/fika på sjukhuset.
 • Kamera * BARNMORSKANS BÄSTAFöreviga ditt barns första dagar i livet med en kamera och glöm inte att filma. Det är ovärderligt att få med alla små ljud från den här speciella stunden. Självklart funkar mobil också, särskilt de nya modellerna tar foton av mycket hög kvalitet som man till och med kan förstora. Kolla bara upp i god tid så att inställningarna för bildkvalitet är rätt och se också till att ha mycket minne ledigt i telefonen. Barnmorskan: “Ha med en kamera så att du kan lägga undan telefonen och vara i stunden.”
 • Mobiltelefon, laddare och hörlurar. Fönstret mot omvärlden, bildligt och bokstavligt. Med mobiltelefonen kommer du att meddela världen att du blivit mamma och förmodligen ta de första bilderna på er lilla baby. Även om man ofta har telefonen nära sig kan den faktiskt missas just eftersom den inte går att packa i förväg och det ofta är bråttom när det är dags. En kom-ihåg-lista på insidan av ytterdörren är toppen. Och glöm inte laddare och hörlurar. 

Till babyn

 • Mjuk filt. Det viktigaste när du väljer filt är att den ska vara mjuk, mjuk och åter mjuk. Gärna ekologisk också eftersom nyfödda bebisar har känslig hud. En bomullsfilt är perfekt och passar oavsett säsong. Ha filten i sängen hemma innan så luktar den som mamma och pappa - det blir tryggt och ombonat för en ny liten bebis. 
 • De första kläderna. Mjuka, mysiga och praktiska plagg är det som gäller den första tiden, allra helst ekologiska. Kul om de är fina också såklart, inte minst för fotona som hänger med ett tag. När det gäller storlek så brukar50/56 vara bra att ha med till BB då det passar de flesta nyfödda bebisar. För en normallång BB-vistelse är följande babygarderob en bra utgångspunkt.
  • Två pyjamasar. En sovpåse och en jumpsuit är perfekt. Fördelen med sovpåse är att den underlättar blöjbyten.
  • Två omlottbody. Inte sådana som man träder över huvudet.
  • Två byxor. Mjukisbyxor eller leggings.
  • En bomullsmössa.
  • Mjuka strumpor. Välj några med lite högre skaft, annars åker de bara av. Polarn & Pyret har en mycket bra variant.
 • Babyskydd. Om ni planerar att åka bil eller ta taxi hem från sjukhuset, se till att ha ett babyskydd. Taxibolagen har sällan bilstolar för nyfödda.
 • Babynest. Inte oumbärlig men väldigt mysigt att bädda med i den stora (ja - allt är relativt) plastlådan på BB. Det blir mer ombonat för en liten baby. Det finns många bra babynest på marknaden och det rekommenderas att man köper ett istället för att köra DIY, eftersom de hemmagjorda varianterna inte kan säkerhetstestas.
 • Napp. Det är olika hur man känner kring napp och det är sällan man hinner börja vänja bebisen vid det redan på BB. Om du känner att du vill ha med så satsa på den allra minsta storleken. 

Till mamman

 • Frukt, godis, mellanmål. BARNMORSKANS BÄSTADet finns säkert en kiosk på sjukhuset, men gör inte misstaget att tänka att det bara är att sticka ner och köpa en påse bilar mellan värkarna. Det kommer inte att hända. Bunkra i förväg alltså. Barnmorskan: “Välj det som du tycker allra bäst om, goda energitillskott kan du inte ha för mycket av.”
 • Hygienartiklar. Ta med en rymlig necessär och ladda upp med tandborste, tandkräm, deo, ansiktstvätt och ansiktskräm. Ävenschampo, balsamoch entvättcreme anpassad för underlivettill den efterlängtade duschen efteråt. Och hårsnodd om du har långt hår. Läppbalsam kan vara bra att ha eftersomläpparna ofta blir torra och fnasiga under förlossningen. Allt oparfymerat eller milt parfymerat eftersom bebisar är känsliga för parfym. Enmindre uppsättning smink kan också vara härligt att ha för att fräscha upp sig på vägen hem.
 • Mjuka amningstoppar. Amningsplaggen är obeskrivligt bra och sköna att ha. Skippa snygga BH:ar och satsa på amningstoppar. Ungefär tre stycken är lagom att ta med - det kan läcka en hel del när mjölken rinner till, så det är en god ide att ha ombyten. Eftersom det är svårt att veta storlek i förväg är det bra att satsa på mjuka och tillåtande varianter.
 • Mjuka tröjor, byxor och strumpor. Även om landstingets sjukhusskjortor är mjuka och sköna kan du vilja ha egna mjukiskläder - inte minst något som du känner dig fin i för hemfärden. Tänk MJUKT och rymligt.
 • Tunn mjuk morgonrock eller kofta. När du vandrar runt på sjukhuset eller när du enkelt vill kunna amma eller lufta såriga bröstvårtor är en mjuk morgonrock eller tunn kofta guld värd. Obs bra med fickor när du bär omkring på din bebis.
 • Stora mjuka gravidtrosor. Engångstrosorna som man får på BB är fantastiska och tillåter att huden andas - men det kan ändå vara skönt att ha med sig egna. Tänkt mjukt och stort (det ska få plats förlossningsbindor) och material som andas. Köp några stycken, du kommer att få användning för dem hemma också.
 • Flipflops eller andra tofflor. Du kommer att behöva gå till restaurangen och till kafferummet efter förlossningen och då kommer du definitivt att vilja ha ett par tofflor. Många brukar dessutom vilja gå fram och tillbaka i korridorerna under värkarbetet. Ett tips är att satsa på ett par som du bara behöver sticka ner foten i och ännu bättre om du även kan ha dem i duschen eftersom du inte alltid får tillgång till egen sådan.
 • Vattenflaska.BARNMORSKANS BÄSTADet är helt värdelöst att dricka ur glas när man ligger ner och man vill INTE resa sig i onödan efter eller under en förlossning. Barnmorskan: “Ta med dig din bästa dricka, det är viktigt att dricka under förlossningen och kanske gillar du inte sjukhusets nyponsoppa och saft.”
 • Egen playlist. Många gör en playlist inför förlossningen, antingen med powerkänsla eller avslappnande och skön. Det är svårt att på förhand veta om du kommer att vilja lyssna på någon musik överhuvudtaget, men det skadar inte att förbereda. På vissa listor vi sett omnämns även bluetooth-högtalare, men det hör kanske inte till det vanliga eller mest nödvändiga.
 • Amningsinlägg. Brösten kommer förmodligen att läcka eller till och med spruta när mjölken rinner till och då kommer du att behöva inlägg för att inte bli blöt om kläderna. De skyddar mot läckage, transporterar bort fukt och skyddar bh:n mot fläckar om man smort in sig med bröstvårtskräm. Tänk på att byta ofta.
 • Bröstvårtssalva. De flesta får ömma eller till och med såriga bröstvårtor i början och då kan det vara bra med en skön och läkande kräm. Även om du inte får användning för den redan på BB är det väldigt bra att ha hemma sedan.

Här hittar du packlistan som pdf att skriva ut och bocka av och om du scrollar lite till har vi samlat ihop lite kläder och accessoarer som är perfekta att ha med sig. Bara att sätta igång med packningen!